2023-06-16 09:00:00

Szinte minden munkakörben dolgoznak diákok

Diakmunka-nyitokep.jpg

Vajon milyen előnyei vannak a cégek számára a diákok foglalkoztatásának? Milyen munkakörök, órabérek várják a diákokat? Kérdéseinkre a Prohuman Diákmunka operatív igazgatója, Tóth Rozália válaszolt.
» A diákmunka és a diákgyakornoki program win-win helyzet

 

– Milyen szektorokban alkalmaznak szívesen diákokat a nyári időszakban?

– Nyáron leginkább a turisztikai vállalkozások, hotelek, éttermek, illetve strandok kínálnak számos munkalehetőséget a diákoknak. A mezőgazdasági területen is sok idényjellegű munka van ebben az időszakban. Mindemellett a gyárak is kínálnak könnyű fizikai munkákat, mivel a szabadságon lévő felnőtt munkavállalókat helyettesíteni kell.

– Ezekben a szektorokban milyen munkakörökben foglalkoztatják leginkább a diákokat?

– A gyárak főként a betanított fizikai munkákra keresnek diákokat, de szükség van raktárosokra, árufeltöltőkre, adminisztrátorokra is. A HORECA szektorban a diákok foglalkoztatása számos munkakörben történik: elhelyezkedhetnek többek közt felszolgáló pincérként, éttermi kisegítőként. A hotelek is többféle munkalehetőséget nyújtanak: recepciós és adminisztrációs munkákra várják a diákokat, valamint a strandbüfés, a karszalag-ellenőrző, az úszómesteri, csúszdafelügyelői vagy a pénztáros állásokat is főként diákok töltik be. A  munkakör már kiemeltebb és felelősségteljesebb, de itt is megjelennek a diákalkalmazottak. A gyorséttermi munkák terén is szinte minden területen találkozhatunk fiatalokkal lehetnek kiszolgálók, tálcaleszedők vagy konyhai segítők is diákok. Igen népszerű még a ruhabolti, áruházi diákmunka is.

– Különösnek tűnik, hogy a ruhaüzletek is diák munkaerőt keresnek, hiszen nem szezonális munkáról van szó, mint például a strandoknál, és nem nő meg annyira a turisták miatti forgalom, mint a hotelek, gyorséttermek esetén. Mi miatt fordulnak ezek az üzletek is a diák munkaerő nyújtotta lehetőségek felé?

Toth-Rozalia-300x300.jpg
A franchise-ban és országos hálózattal rendelkező üzletek úgy működnek, hogy felnőtt munkaerő egyre kevesebb van az üzletben, a többi dolgozó pedig általában diák. Nem is csak ruhaüzletről van szó, de számtalan barkácsboltban, könyvesboltban, a plázák üzleteiben is sokszor diákok dolgoznak. Délelőttös vagy délutános műszakra is beugorhatnak a diákok, és így nagyon rugalmasan, költséghatékonyan oldhatja meg az adott üzlet a munkaerő-szükségletét. Ráadásul a fiatal vásárlók kifejezetten kedvelik, hogy hasonló korú fiatal eladók várják őket az üzletekben. Mára már gyakorlatilag nagyon nehéz olyan munkakört mondani, amiben még nem dolgoznak diákok.
 

– A költséghatékonyság hogyan mutatkozik meg a munkabérek területén? Milyen óradíjak a jellemzőek a diákmunka vonatkozásában?

– Az órabérek voltaképpen a régió függvényében, átlagosan bruttó 1700-2000 Ft között mozognak, attól függően, hogy az ország melyik részén kínálják az adott munkát. Általánosságban igaz, hogy  a budapesti bérek magasabbak, de a nyári szezonban a Balaton térsége még a fővárosnál is jobban kiemelt. A nyári időszakon kívül Budapest vezet bruttó 2000 Ft körül óradíjakkal. A nyugati országrész a nyári szezont leszámítva ennél kicsit alacsonyabb, a keleti országrészben átlagosan a legalacsonyabbak az órabérek. Nyáron a Balatonnál viszont akár 2500 forint is lehet az órabér, hogy erre az 1-3 hónapnyi kiemelt forgalmú időszakra találjanak munkaerőt a vállalkozások. Ugyanígy kiemelt még a nehéz fizikai munka órabére – ami érzékelhető változás az elmúlt években. Ezt ugyanis nem szívesen választják a diákok, így minimum bruttó 2000 Ft feletti órabért kell biztosítani ahhoz, hogy egy nehezebb fizikai munkát is elvállaljanak. Vannak területek egyébként, ahol egy jól képzett diák, akár 4000 forintos órabért is kaphat, például az IT-van vagy mérnöki pozícióban.

– Az órabéreken túl milyen előnyökkel jár még a cégek, vállalkozások számára a diák munkaerő alkalmazása?

– A költséghatékonyság nyilván az egyik legfontosabb tényező, hiszen egy felnőtt munkavállaló fix havi foglalkoztatási költségével szemben a diákok esetén nincsenek távolléti díjak, a foglalkoztatási költség csupán a ténylegesen ledolgozott munkaórák kifizetéséből áll. Ezért az ár-érték arány tekintetében ez kifejezett költségelőnyt jelent. A financiális előnyökön túl fontos az is, hogy a diákfoglalkoztatás gyors és rugalmas lehetőséget jelent, a cégek számára azonnali megoldást kínálhat munkaerőhiány esetén. Ráadásul nincs előírt foglalkoztatási kötelezettség sem, egy diák számára nem kell heti fix 40 órát biztosítani, akár napi 2 órát vagy heti 2-3 napot is dolgozhat. További jelentős előny, hogy az iskolaszövetkezet teljes körű ügyintézést vállal: intézi a toborzást, a kiválasztást, az adminisztrációt, a be- és kiléptetést, sőt a fluktuációkezelést is. Ha például a nyári szezonban a cégeknek hirtelen merül fel munkaerőigénye, ilyenkor egy iskolaszövetkezet nagyon gyorsan, rövid idő alatt tud reagálni, és akár egy nagyobb létszámot is meg tud szervezni az adott partnernek, ezzel jelentős időt, energiát, és energiaforrásokat megtakarítva.

– A partnercégek felmerülő munkaerőigényére nem csupán a nyári szezonban nyújt megoldást a diákok foglalkoztatása, hiszen a gyakornoki program keretében az év többi részében is igénybe vehetik a cégek a diák munkaerőt. Milyen specialitásai vannak a gyakornoki programnak?

– Viszonylat új trend, hogy sokan dolgoznak diákmunkásként gyakornoki pozícióban is, ahogy említettem ez előnyös a vállalat és a diákszámára is. A diákgyakornokok felsőfokú tanulmányaik mellett dolgoznak egész évben, nyáron pedig emelt óraszámban is a cégek számára. Ezeket a gyakornoki pozíciókat többnyire utolsó éves BSc vagy Msc képzésen tanuló pályázók töltik be,. Ők meghatározott céllal és fókusszal érkeznek, mert általában már az adott szakterületen tanulnak. A diákgyakornoki program voltaképpen a diákmunka és a főállás közötti lehetőség számukra. Általában 6 hónap és másfél év közötti időszakra helyezkednek el az adott cégnél. A gyakornoki foglalkoztatás éppen ebben különbözik a klasszikus diákmunkától: a partnercégek elvárják, hogy a gyakornokok minimum fél-másfél évet folyamatosan tudjanak vállalni, általában heti 20 órában. Ez a diákmunka tekintetében már hosszú távú munkának számít. Szintén különbözik még a klasszikus diákmunkától abban, hogy a nyelvtudás is általános elvárás: minimum egy vagy két nyelv középszintű ismerete szükséges egy gyakornoki munkakör betöltéséhez.

– Milyen munkakörök a legjellemzőbbek a gyakornoki munka területén, és milyen órabérben alkalmaznak diák gyakornokokat?

– A legtöbb diák a mérnöki, az IT és a business admin területén dolgozik. A gyakornoki bérek átlagosan 1800-2200 Ft között mozognak; ha például egy HR-gyakornoki munkakört 2000 Ft-os órabérért kínálnak, arra azonnal és nagy számban jelentkeznek a diákok.

– A Prohuman Diákmunka Magyarország piacvezető önálló iskolaszövetkezete. Miben rejlik a siker titka?

– Ezt több tényezőnek is köszönhetjük. Először is mind szakmailag, mind pénzügyileg stabil és kiszámítható hátteret biztosít nekünk a Prohuman 2004 Kft, mint az ország legnagyobb HR-szolgáltató cége. A velük való stratégiai együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy az elmúlt évek alatt igazán nagy létszámú fiatal munkaerőt érjünk el. Ezenkívül az országos irodahálózatunknak és a szakértői csapatunknak is nagy szerepe van az elért eredményekben. Végül, de nem utolsósorban pedig maguk a diákok, az a nagy létszámú diák munkaerő, akiket elhelyeztünk. Az elmúlt 12 évben mind fizikai, mind szellemi területen több ezer cég számára biztosítottuk már a diák munkaerőt, jelenleg pedig éves szinten közel 20 ezer diákot foglalkoztatunk. Ennek érdekében elsőként indítottuk el az iskolaszövetkezetünkben külön a gyakornoki divíziónkat is: ezzel biztosítani tudjuk a szakemberek utánpótlását a cégek számára. A diákoknak pedig szintén nagyon jó lehetőséget jelent, hiszen gyakornokaink többsége végül főállású munkalehetőséget kap annál a cégnél, ahol először diákként kezdett el dolgozni. Azt hiszem, erre mondhatjuk azt, hogy igazi win-win szituáció.

Forrás: behaviour.hu