2017-05-24 15:06:00

Megdöbbentő okok, amiért nem kapsz reakciót a jelentkezésedre

Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, melyek potenciális okai lehetnek annak, hogy elmarad a válasz.
 

– Ha nem követjük az utasításokat

Az önéletrajz nem az a felület, ahol be kell bizonyítanunk a kreativitásunkat. Ha teletűzdeljük versikékkel, képekkel, linkekkel és hivatkozásokkal a jelentkezési lapunkat, akkor az komolytalannak hat - ami közel sincs a professzionálishoz. Legyünk biztosak benne, hogy az álláshirdetésben elvártak szerint állítottuk össze a CV-t és a motivációs levelet is!

Ha vakfoltok vannak a jelentkezésben

A HR-esek órákat töltenek azzal, hogy minden egyes jelentkezést és önéletrajzot áttanulmányozzanak, így megilleti őket a jog, hogy mindent megértsenek, és ne maradjon ki semmilyen információ. Ha félinformációkat adunk vagy kihagyunk néhány részletet, nem a kíváncsiságot keltjük fel, hanem épp ellenkezőleg: a kukában landol az önéletrajzunk. Gyakran úgy is tekintik, hogy nem figyelünk a részletekre.

– Ha a rossz embernek küldjük a jelentkezést

Sokan gondolják, hogy ha megkerülik a HR-osztályt, és egyből arra a területre küldik az önéletrajzukat, ahol dolgozni szeretnének, övék lesz a vágyott pozíció. Egyrészt semmi sem garantálja, hogy az adott osztály vezetője elküldi a HR-osztálynak a jelentkezést. Másrészt ezzel a lépéssel azt bizonyítjuk, hogy nem vagyunk hajlandóak követni a szabályokat. Jobb, ha betartjuk a hirdetésben meghatározott utasításokat.

 


Ha a profitól távol áll az e-mail címünk

Lehet, hogy ma már megdöbbentően hangzik, de sokan jelentkeznek „partygirl53@freemail.hu" e-mail címmel. Ez az elérhetőség rossz benyomást kelt a HR-esben, és gyakran ez alapján ítélnek meg minket. Pedig egy professzionális e-mail címet néhány kattintással létre lehet hozni.

– Ha nem magyarázzuk meg a hosszú szüneteket

Mindenkinek előfordulhat az életében, hogy akár egy-két éven keresztül nincs munkája – legyen legális vagy illegális az ok. Azonban ha valaki nem számít arra, hogy a kimaradás nem tűnik fel a HR-esnek, az nagy hiba. Ha nem magyarázzuk meg az okot, azzal egyenesen megkapjuk a piros zászlót. Egy mondattal ki kell fejtenünk, ha például azért hagytuk el a munkánkat, mert azt követően egy éven át nagyszüleinket ápoltuk.

– Ha nem figyelünk az elütésekre és nyelvtani hibákra

Napjainkban, amikor már a számítógép elvégez helyettünk mindent, óriási és elfogadhatatlan hiba, ha valaki nyelvtani hibát vagy elütést hagy az önéletrajzában. Gyakran ebből is az az információ jön le, hogy a jelentkező nem figyel a részletekre. Ha esetleg nem vagyunk abban biztosak, hogyan kell leírni egy-egy szót, akkor használjuk a másolás-beillesztés funkciót!

– Ha „csatoljuk” a további információkat

Egy-egy állásra számos jelentkezés érkezik, amiket a HR-esnek egyesével kell átnéznie. Nem csoda, ha nincs ideje arra, hogy a további csatolt információkat is megkeresse és végig böngéssze. Törekedjünk arra, hogy az összes szükséges információ benne legyen az önéletrajzunkban, így mindenki dolgát megkönnyítjük.

Összességében alaposan olvassuk el az álláshirdetést, és az ott elvártak szerint cselekedjünk. Ne akarjunk kilógni a sorból, hiszen az sokszor többet árt, mint használ. Ha pedig elkészültünk, és minden apró részletre elég figyelmet szenteltünk, akkor onnantól az ügy már nem a mi kezeink között van.

 

Forrás: Jobline.hu