2017-05-24 17:32:00

Legyünk jobb főnökei saját magunknak!

Egy saját vállalkozás azt jelenti, hogy a saját darabunkban játszhatunk. Csodálatos dolog, de megvannak a hátulütői is. 


1. Invesztáljunk olyan dolgokba, amik aztán segítenek, hogy jobb munkát végezzünk!

Az önfoglalkoztatók gyakran egészen extrém módon képesek kínozni magukat azért, hogy megspóroljanak néhány dollárt. Pedig jobban járunk, ha tudomásul vesszük, hogy szükség van mondjuk egy új laptopra vagy szoftverre. Igen, most pénzbe kerül, de valószínűleg sokkal hatékonyabbá teszi a munkát. Ugyanígy be kell látnunk, hogy érdemes magunkat meglepni mondjuk egy profi irodai székkel, vagy épp egy modern, emelhető magasságú asztallal. (Ahhoz, hogy megóvjuk az egészségünket, időnként ugyanis jobb lenne állva dolgozni.) Ha betegek leszünk, az a cégnek sem jó!

2. Invesztáljunk a saját fejlődésünkbe!

A legtöbb vezető már belátta, hogy érdemes költeni az alkalmazottak képzésére, de ez kevés! Szokták mondani, hogy kockázatos, ha egy vállalkozás képzi az alkalmazottait, mert sokszor azok mégis lelépnek - akár a konkurenciához. Ez valós veszély, ám ennél csak az árt többet a cégnek, ha nem képezi a kollégákat, és azok maradnak. 

A legtöbb nagy vállalkozó folyamatosan tanul. Ne sajnáljuk az időt és a pénzt konferenciákra, tréningekre, vagy akár kapcsolatépítő eseményekre! Új képességekre és ismeretekre tehetünk szert az értékes kapcsolatok és az iparág helyzetére való rálátás lehetősége mellett. A hatékonyság érdekében vállalkozóként általában jobban járunk releváns iparági szemináriumokkal, klubokkal és például a kamarák rendezvényeivel, mint ha hosszadalmas és elméleti egyetemi kurzusokat látogatnánk a munka mellett.

3. Invesztáljunk egy vonzó juttatási csomagba!

Ha valaki önfoglalkoztatóvá válik, kétségtelen előny, hogy például a legtöbb esetben maga osztja be az idejét. Elveszíti viszont a munkáltatók által biztosított juttatási csomagot - pedig mindenki tudja, hogy ez hatalmas motiváló erőt jelent minden munkavállalónak. Miért ne tennénk meg magunkért is? Attól, hogy nem gondoskodik rólunk egy nagy cég, még fontosabbá válik az öngondoskodás! Az egészségbiztosítás és a nyugdíj előtakarékosság mind-mind valóban megéri, érdemes gondolni rá. 

4. Ne értékeljük alul magunkat!

A jó munkavállalókat meg kell fizetni, különben lelépnek - ezt mindenki tudja. Ahogy azt is, pontosan látjuk, hogy melyik munkavállalónk mennyit ér. Próbáljuk meg magunkat sem alulértékelni az ügyfelekkel szemben! Ha túl alacsony árat kérünk a saját szolgáltatásunkért, az eredmény az, hogy sokkal több ügyfélre és sokkal több munkaórára van szükség a sikeres működéshez. Ez pedig kimerültséghez és végső soron kiégéshez vezet - ez pedig a cégnek sem jó.

5. Védjük meg magunkat!

Ha valaki önálló vállalkozásba kezd, az hatalmas felelősség. Rajtunk és csak rajtunk múlik a siker vagy kudarc, mindenre nekünk kell figyelni. Ez épp elég nagy teher akkor is, ha nem kell a tetőt félteni a fejünk felett. Értsük komolyan a korlátolt felelősségű társaság fogalmát és különítsük el a magán vagyonunkat a céges kockázatoktól. Nem elvárás, hogy a saját lakásunk és személyes megtakarításunk is rámenjen a piaci kockázatokra.

7. Jutalmazzuk a legjobb alkalmazottat - akkor is, ha ez mi magunk vagyunk

Nagyon fontos, hogy megfelelően értékeljük, ha valaki sokat tesz a cégért. Ez pedig nekünk maguknak is kijár! Ünnepeljük meg, ha leszerződtünk egy nagy ügyféllel, vagy sikeresen lezártunk egy projektet! A jutalmazás tekintetében legyünk kreatívak, nem csak a pénz jöhet szóba. Igazi örömet tud okozni például az is, ha eldöntjük, hogy jutalmul egy egész este rá sem nézünk a telefonunkra és az emailekre.

 

Forrás: Piac és Profit on-line