2017-05-24 15:58:00

Hogyan építsünk karriert egy kudarc után?

"Kudarc? A szó sokak számára nagyon kínos, kellemetlen. Ez már a konferenciaszervezéskor is kiderült. Ahogy tapasztaltuk, főként a menedzser-szféra és a közéleti szereplők körében... Számos topmenedzser mentette ki magát a konferenciaszereplés alól a legkülönfélébb indokokkal. De a politikusok is visszautasították a szereplést, mert úgy érezték, a kudarc nem illik az imázsukba. Pedig bizonyos kudarcélmények az élet elkerülhetetlen velejárói, elég csak a start-up cégekre gondolni. A nyilvánosság persze csak a sikertörténeteket ismeri - de a start up kezdeményezések közel 80 százaléka vérzik el útközben, miközben mindenki más is bőven hibázik a karrier építése során" - ad némi betekintést a kudarcok természetrajzába Hűvös Ágnes konferenciaszervező, a Megoldás.Most Insider Startup Adatbázis alapítója. A rendezvényen szintén előadó Leskó Norbert is start-upper.

Koncentrálj a pozitívumokra

Az ügyfélkezelési megoldásokat kínáló MiniCRM vezetője az optimizmusra esküszik, mint kudarckezelési stratégia. "Sok a kihívás, a nem várt fordulat. Épp ezért törekszem a pozitív eseményekre koncentrálni és ezeket kiemelni. Például nem rágódok rajta hosszasan, ha egy-máfél hónap IT-s fejlesztése végül a kukában landol. (Ez start upoknál sűrűn adódik.) Inkább a pozitív ügyfél-visszajelzésekre, a dicséretekre koncentrálok. Ezek mindig nagyon felvillanyoznak."

Akit tízszer nem vettek fel a Képzőművészetire

Kudarcélményből Bergovecz László designer-bútortervezőnek is kijutott a karrierépítés során. A ma már saját, sikeres céget irányító fiatalembernek egyáltalán nem volt könnyű hozzákezdenie a szakmája gyakorlásához szükséges tanulmányokhoz. "1 és nem...2 és nem...3 és nem...4 és nem...5 és nem...6 és nem...és így tovább, egészen 10-ig. Ezt elmondani is sok. Na, engem pont ennyiszer nem vettek fel a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, pedig tényleg nagyon akartam. Érettségi előtt még egyhetes betegszabadságot is hazudtam, hogy felkészült legyek. Nem vettek fel, de intőt, azt kaptam" - mesél a kezdetekről. László végül 10 év után adta fel - látszólag - a tanulási ambíciókat. Itthon... Londonba költözött, ahol egy hasonló profilú iskola azonnal felfigyelt rajzaira. 

Eközben egy designer-műhelyben sikerült elhelyezkednie. Ám felülkerekedett honvágya miatt ma már itthon gyártja környezettudatos bútorait. És amit mindebből leszűrt: nem csak egyetlen, a karrierépítő által megálmodott útvonalon haladva valósulhat meg egy-egy elképzelés. Másrészt vannak helyzetek, amikor teljesen felesleges újra meg újra megfutni ugyanazokat a köröket - csak ezt még időben észre kell venni. "Ha az út kanyarodik, vele kell menni."

Hasonló cipőben járt Károlyi Péter patológus. Miután szakmai tudását főnöke sorozatosan megkérdőjelezte és elvégzett munkáit bizalmatlanságból rendre másokkal ellenőriztette, a férfi úgy döntött, nem vár tovább. Otthagyta korábbi munkáját és elvállalt egy svédországi állást. Így a Kudarckonferencián is onnan kapcsolták élőben. 

Hagyjuk abba a múlton rágódást

Márkus Kriszta, a Centrál Médiacsoport digitális és marketingértékesítési igazgatója is tudja, milyen a hidegzuhanyként érkező kudarc. Kriszta ötszörös magyar evezős bajnokként '85-ben egy lábtörés miatt maradt le az Ifjúsági VB-ről. Míg '88-ban sportpolitikai okokból nem mehetett a versenyeket rendre hajóhosszakkal nyerő csapatával az Olimpiára. Hab a tortán, hogy a helyettük delegált csapat az utolsók közt végzett... "Nem könnyű helyzet. Az éveken át napi több óra edzés, a céltudatos sportdiéta, a cél érdekélben félretett magánélet után senki nem ezt várja. De tudatosan el kellett döntenem, hogy nem leszek megkeseredett, ex-sportoló. Így a nehéz időszakban is inkább azzal foglalkoztam, mi mindent kaptam a sporttól. Szerencsém is volt, hiszen a sportkarrier lezárásakor épp munkát kaptam egy akkor induló multinál. A sportmúlt nagyon jól jött a kihívások kezelésekor. Egyrészt nálam valóban igaz volt, hogy egy hajóban evezek a csapattársaimmal egy-egy feladat megoldásakor. Másrészt a szótáramból is végérvényesen töröltem a "volna" szót, a múlton rágódást. Igazából rájöttem: nem az a fontos, mi történik velem, hanem az, hogy miként reagálok rá. Végeredményben nagyszerű életem is lett, amiért hálás vagyok. Másrészt el kell fogadni, hogy a siker mellett néha párhuzamosan jön a kudarc is"-summáz. 

Merjünk beszélni a problémákról

Papp Réka Kinga újságíró, civil aktivista ugyanakkor úgy látja: a kudarcok sikeres feldolgozásához elengedhetetlen a szájhúzás joga, a feszültségek kiengedése. Akár úgy is, ha az ember lefekszik a saját otthona padlójára és kiordibálja magából a dühét, amit a színpadon mindjárt élesben be is mutat. Máskülönben tragédiához is vezethetnek. Nem beszél a levegőbe. Az eredetileg vidámnak szánt előadása előtt nem sokkal kapta egyik ismerőse öngyilkosságának hírét. Az újságíró emellett az összetartást, a csapatszellemet is megkerülhetetlennek tartja a mindenkori kudarcok kezelésében - legyen szó munkáról vagy magánéletről. "Szinte minden felmérés szerint segítőkészek az emberek, amikor baj van. A gond inkább az, hogy sok ember bezárkózik olyan kudarcokkal, problémákkal, amelyekkel mások is küzdenek - pedig együtt, egymást támogatva sokkal hatékonyabban meg tudnák azokat oldani."

 

Forrás: Monster.hu - Karriertanácsok