2017-05-23 17:02:00

Halálos lehet az ülőmunka

A sok túlóra, az ülőmunka, a határidők stressze valamint olyan mindennapi eszközök mint a nyomtató és a billentyűzet is hozzáad a testet, az egészséget érő káros hatásokhoz. 

Kutatások bizonyítják, hogy a több mint nyolc óra ülés megnöveli az elhízás, a cukorbetegség és a mozgásszervi panaszok, a rák, a szívbetegség, veseproblémák kialakulásának esélyét. A túl sok ülés a várható élettartamot is lerövidíti. 10-nél több óra munka 60 százalékkal növeli meg az angina és a szívpanaszok megjelenésének esélyét, ahogy az éjszakai, hajnali munka például a stresszhormonok nagyobb mennyiségű kibocsájtásáért is felelős.

A motivációs, csapatépítő meetingek is lehetnek éppen ellentétes hatással, mint ami a céljuk lenne, így növelik a depresszió kockázatát. 

A rendszertelen, éppen bekapkodott, gyakran egészségtelen étel is rossz hatással van az egészségre, hiszen ezen ételek kalóriaértéke s zsírtartalma általában nagyon magas, így növeli a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázatát. 

Az irodákban bent keringő levegő gyakran dupla olyan koszos, mint a kinti. Már külön nevet is kapott az így összeszedhető fertőzés, amit okozhatnak a légkondicionálóban meggyűlő baktériumok, kémiai anyagok stb.

A fénymásoló és a nyomtató túlzott használata, ha a bennük lévő szűrőt nem cserélik rendszeresen, akár tüdőbetegséghez vezethet, mert a részecskék a véráramba, tüdőbe kerülhetnek, károsítva azt.

Az ölben tartott meleg laptop a bőrre és a például a férfi ivarsejtek állapotára is rossz hatással lehet. A billentyűzet pedig mindenféle baktériumok gyűjtőhelye lehet, akár ötször koszosabb lehet, mint egy mellékhelyiség.

Forrás: HR portal