2017-05-26 13:10:00

Ha nem tudsz olvasni, nincs jövőd

A HR Portálnak eljuttatott közlemény szerint az elmúlt fél évszázadban 75 százalékról 95 százalékra nőtt a fejlett országokban azoknak a munkahelyeknek az aránya, ahová olvasás és írás tudás nélkül nem lehet bejutni. Éppen ezért, a szülőknek az információs társadalomban is komoly hangsúlyt kell fektetniük arra, hogy gyermekeik megszeressék a betűket. Ez a későbbi, jól fizető munkahely alapvető feltétele - többek között erre a tényre szerették volna felhívni a figyelmet azzal az akcióval, amely a könyvhét alkalmából Balatonfüreden zajlott.

Az olvasás fontosságát meglehetősen furcsa módon reklámozták a városban. Játszóterek homokozóiba hajtottak be egy Range Roverrel, melyből hangoskönyvek szóltak. Aki eltalálta, hogy melyik mese szól az autóból, azt olvasni- és látnivalóval is megjutalmazták. A könyvek mellé egy belépőjegyet is kaptak gyerekek arra a Picasso kiállításra, amely éppen Balatonfüreden zajlik. 

A játszótereken a szülők figyelmét felhívták azokra a kutatási eredményekre is, amelyek szerint világszerte fenyeget a másodlagos analfabétizmus. Ez azt jelenti, hogy a gyenge olvasási-írási készségek emberek százmillióit zárják ki a munkavégzésből, ügyeik önálló intézéséből, a világ megértéséből. Egyes oktatáskutatók arra figyelmeztetnek, hogy funkcionális analfabéták másodrendű állampolgárokká válhatnak. - Ők lehetnek azok, akiket kizárólag a reklámok és a képregények néhány szavas buborék szövegei kötik össze az írástudók világával. Az olvasás az egyik legfontosabb védekezési stratégia mindenféle - bennünket érő - manipulációs kísérlettel szemben-hivatkozik az akció közleménye szakértői véleményekre. 

Az adatokkal a kampány kitalálói nem riogatni szerették volna a játszóterek vendégeit, inkább csak arra szerették volna rávenni a szülőket, hogy nyaralásra is vigyenek magukkal egy kis olvasnivalót. Szerettessék meg az olvasást gyerekeikkel, hiszen ez a készség lesz az egyik legfontosabb az iskolai évek alatt, ezek eredménye pedig a munkavállalás esélyeiket is befolyásolhatják majd - áll a közleményben

A szervezők Range Roverrel azt akarták példázni, hogy a jó munka előfeltétele a tanulás, amely olvasás és szorgalom nélkül nem igazán kecsegtet jól fizető állás, biztos megélhetés és jó autók reményével.

 

Forrás: HR Portál