2017-05-24 17:44:00

Esti fények az irodaablakban - miért túlórázunk annyit?

A munka szerelmese

Észre sem veszi, hogy elrepült az idő. Belefeledkezve dolgozik, míg a takarítók körbe nem porszívózzák. 

A maximalista

Igényesnek, alaposnak mondja magát, de valójában elérhetetlenül magasra teszi a lécet. Az elképzelt tökéleteshez viszonyítja minden munkájának végeredményét. Már 200százaléknál jár, de még mindig nem elégedett. Hát marad.

A chatelő 

Egész nap jelen van a facebookon, mert imád csevegni a barátaival. Ettől persze nehezen halad a munkájával. Késő délután igyekszik behozni önmagát, bosszankodva, hogy itt gályázik, míg a többiek már rég a törzshelyükön ülnek. Mivel velük chatelt, biztos benne, hogy cége kizsigerelőbb a többiekénél. 

Az iszapbirkózó

Az utolsó pillanatig küzd az elemekkel. Legyen bármilyen káosz, információhiány vagy messzi távolban lebegő cél, feltűri az inge ujját, és megpróbál megbirkózni vele. 

A váltóversenyző

Egy konkrét személy - legtöbbször a főnöke - elindulását várja, csak utána pályázik el. Ha pechje van, az illető szeret késő estig dolgozni.

A tűzoltó

A váratlanul beeső problémák, betervezetlen feladatok akkor sem hagyják nyugodni, ha egyébként ráérne foglalkozni vele másnap is. Tudja, hogy a kicsi szikrákból lesznek a nagy lángok, ezért muszáj azonnal megoldást találnia. 

Az aggódó

Nagyon lassan halad a napi munkájával, mert mindent sokszorosan ellenőriz. Inkább megkérdez másokat is, tényleg jól tudja-e, mit hogyan kell megcsinálni. Nehezen hagy félbe valamit, hátha pont az kell majd holnap reggelre. Nem tud, nem mer hazamenni.

A bulizós

Remek barátokra talált munkatársai körében. Jó mulatság az ebédszünet, kiválóan lehet beszélgetni, ha már a kollégák zöme hazament. És persze, még egy sör is jólesik a hosszú nap után. 

A magányos

Szeret éjszakába nyúlóan bent maradni. A munka segít, hogy elkerülje a magány érzését. Emellett a napi feladatokra sokkal könnyebb megoldást találnia, mint arra, hogyan leljen barátokra, vagy hogyan oldja fel a rossz otthoni légkört. 

A győztes 

Na, ő azután haza nem megy mások előtt! Neki van a legtöbb feladata, a legnehezebb dolga, a legfontosabb munkája. 

Az internetező

Megnézi a részvényárfolyamot vagy valamelyik hírportált, majd onnan tovább megy egy másik linkre. Mire felnéz, már sötét van odakinn. 

Az elúszó

Rendszeresen alábecsüli, hogy mennyi idő szükséges egy feladat elvégzéséhez. Emiatt gyakran olyan határidőket ígér, amit csak úgy tud tartani, ha tovább bent marad.

Miért érdemes átgondolni, hogy a túlterheltségen kívül miért túlórázunk? 
 

  • Mert hosszú távon mindig visszaüt a tartós feszültség.
  • Mert ki sem alakítja vagy elveszítheti azokat a feltöltő programokat, baráti és családi kapcsolatokat, amelyek miatt érdemes hazamenni.
  • Mert nem tudja őszintén azt mondani, csak a sok munkája miatt ért későn haza. Ott bujkál a bűntudat, ami könnyen lázas otthoni munkába sodorhatja, vagy megjelenik a harag: "Ezért kár volt hazajönni!" 

    Mit tegyen, ha önmagára ismert egy vagy akár több leírásban?

    Nem mindegy, egyet vagy többet tart magára nézve igaznak, és az sem, melyiket, milyen kombinációban. A maximalizmus, a magány, az aggodalom, a győzni akarás, stb. mögött egymástól nagyon különböző okok állhatnak. 

    Éppen ezért érdemes felkeresnie egy szakembert. 1-2 óra alatt segít megtalálni, mi a közös okuk, gyökerük ezeknek a túlóráknak, amelyekbe legtöbbször öntudatlanul sodródik bele. Már ez is sokat segít. Azután majd eldönti, akar-e tovább dolgozni vele közösen ezek megoldásán.

 

Forrás: HR Portal