2017-05-25 13:18:00

Álomcsapat összeállítása projekt feladatokra

Több elképzelés is létezik, hogy egy csapatnak milyen személyiségű, mentalitású, gondolkodású emberekből kell összeállítani. Fontos, hogy más-más karakterű emberek legyenek a csapatban, és mindenki a hozzá leginkább illő feladatot lássa el.

Allen Fahden és Marie West kutatási eredményei szerint a projektorientált munka 4 kategóriába osztható.
 

 • Megoldások: lehetőségek kihasználására épülő, ötletek kitalálása és feldolgozása.
 • Stratégiák: ötletek kiválasztása után egy akcióterv készítése
 • Elemzés: lehetséges kimenetelek, eredmények, nehézségek, buktatók felmérése.
 • Eredmények: akcióterv rendszerbe rakása után a terv végrehajtása

  Ez így elsőre egyszerűnek tűnik. Azonban egy nagyon fontos tényezője, hogy a megfelelő emberek szükségesek ennek a rendszernek a működtetéséhez.
   
 • Nyulak: Ötletemberek. Kreatívak, a kitaláláson túl már a megvalósításban nem vesznek részt, csak elkezdeni tudnak dolgokat.
 • Baglyok: Sorrend felállítás, stratégia kidolgozását szeretik. Ötletekből akciótervet készítenek, kapcsolatokat remekül építenek és elintéznek dolgokat.
 • Teknősök: Minden új ötlet gyanakvással tölti el őket, ezért elsőre sokszor mondanak nemet. Kerülik a kockázatot és szeretik a már bevált módszereket. Problémákat hamar észreveszek, ezért szimulációs fázisban kiváló eredményeket érnek el, és a megfontoltságukkal pénzt és időt takarítanak meg. Néha lassúnak tűnnek.teknős
 • Mókusok: Lépésről lépésre végzik a munkájukat, kiválóan teljesítik az elvárásokat. Gondolkodnak és szervezetten, tudatosan cselekednek.

  Te melyik állat bőrébe helyeznéd magad? Elsőre szerintem nehéz lenne, hiszen mindenkiben több vonás szerepel. A csapatodba azonban úgy kell kiválasztanod embert, hogy valamelyik területen jobban tudjon dolgozni és azt tudja tartósan képviselni.

  Minden típust, legalább 1 ember képviselje, ha mondjuk 2 hiányzik, akkor ott sok kihívással és nehézséggel fogsz küzdeni.

  Vezetőként fontos, hogy a csapat tagjaival megfelelőn tudj kommunikálni, motiválni és problémákat, konfliktusokat megoldani, hiszen neked kell különböző módszerekkel összefognod az embereket a cél megvalósítása érdekében.

  „A nagyság záloga 2 vagy több ember összehangolt munkája”

Forrás: HR portál