2017-05-23 17:04:00

Állásinterjú időpontegyeztetés: mit is kell megbeszélni ilyenkor?

1. Ha tudnád, milyen feladatról van szó, nem is mennél el

Ezért ezt tisztázni kell. Úgy kezdik, hogy „ittmegott megtaláltuk az önéletrajzát, lenne egy lehetőség, új kollégákat keresünk, mikor találkozzunk?” Rutintalan álláskereső azonnal nézi a naptárát, majd mikor megérkezik az interjúra, kiderül, hogy csoportos interjú, és biztosítási ügynököket keresnek, beszámlázós fizetéssel. Ezt elkerülendő, kérdezzük meg, milyen állásról van szó, mi a feladat.

2. Az önéletrajzodból rosszul mérték fel, neked való-e az állás

Ügyfelünk …mérnököt keres, találkozzunk, hangzik a felhívás, de itt is jobb érdeklődni: mi a feladat, mit látott a CV-ben, ami miatt úgy gondolja, jó leszel a feladatra? Néha bizony melléválasztanak, jobb, ha el sem mész olyan szakterületről beszélgetni, ami nem érdekel téged.

3. Fizetési elképzelések egyeztetése

Miután a feladatot egyeztettétek, érdemes ezt is nagyságrendi szinten, nehogy jóval alacsonyabb nagyságrendben gondolkodjanak ők, mint te. Egyszerű kérdés, hogy „Ismervén a feladatot, van esetleg már egy meghatározott költségkeretük az új kollégára?” Ezzel elkerülhető, hogy ne a harmadik interjúkörben derüljön ki, hogy teljesen más elképzelésetek van erről.

4. Időtartam

Érdemes megkérdezni, mennyi időt szánnak az interjúra, mert az interjús viselkedésedet nagyban meghatározza. Sokat mesélj, kevesebbet mesélj a munkádról, van-e idő a legapróbb részletekbe is belekérdezni stb. Nem mellesleg be tudod határolni, hogy vajon átlagos időt töltöttek-e veled, vagy hamarabb lett vége az interjúnak, ami lehet baljós jel.

5. Állásinterjú fajtája

Érdemes megtudni, mire számíthatsz, mivel kell készülnöd. „Milyen témára készülhetek?” Ki fog derülni, hogy HR-es vagy szakmai kör, szakmai teszt írásban, vagy szakmai beszélgetés, így fel tudsz készülni. Ne mondj nemet, ha személyiségtesztet emlegetnek, majd ha meglátod, hogy milyen, eldöntöd, kitöltöd-e. A csoportos interjú legyen gyanús, akkor próbáld meg újra átbeszélni, mi is a pozíció, a téma.

6. Praktikus tudnivalók

Milyen tömegközlekedési eszközzel lehet odajutni, hol kell leszállni a buszról/villamosról, hol lehet parkolni, kit kell keresni, milyen kapucsengőt kell használni, stb. Belépéshez kell-e valamilyen igazolvány (pl. nehogy a recepción derüljön ki, hogy két db fényképes igazolványt kérnek, nálad pedig csak egy személyi van…)

A fenti témák átbeszélése összesen néhány perc, de sok bosszúságtól kímélhet meg!

Forrás: HR portal