2017-05-24 16:18:00

4 tipp az állás visszautasítására

1. Mindenképpen hangsúlyozd, hogy értékeled a megkeresést

Először is fontos elmondanod, hogy örülsz a megkeresésnek, és értékeled azt, hogy a csapat időt szakított a megismerésedre az interjún. Mondd el, miért érzed megtiszteltetésnek azt, hogy a munka kapcsán rád gondoltak, de ne vidd túlzásba a lelkesedést, hiszen hamarosan rossz hírt kell közölnöd. Fontos megköszönnöd, hogy megelőlegezték számodra a bizalmat.

2. Röviden, de határozottan indokold meg, miért utasítod el az ajánlatot

Az indokot azért érdemes elmondani, mert ezzel megtiszteled a munkaadót, és lehetőséget teremtesz arra, hogy később esetleg más projekttel kapcsolatban is megkeressen. Mondd el, hogy a személyiségtípusod és/vagy a karriercélod más, esetleg az életkörülményeid nem teszik lehetővé, hogy aláírd a szerződést.

Ezzel együtt ne légy túl őszinte: ne tégy említést a sötét pletykáról, amelyeket a cégről hallottál, ne áradozz az állásról, amelyet elfogadtál, és ne siránkozz arról, hogy egész héten azon agyaltál, mi volna a legjobb döntés. Röviden, tényszerűen mondd el, miért döntöttél úgy, ahogy.

Valamivel könnyebb helyzetben vagy, ha csak egy olyan megkeresést kell visszautasítanod, amit legfeljebb azért vállaltál volna el, hogy ne halj éhen: „Köszönöm a bizalmat, de jelenleg nem ez az állás, amiben a leghatékonyabban tudnék működni”. Természetesen az ilyen helyzetekben is légy diplomatikus, nem érdemes hidakat felégetni magad mögött.

3. Utalj arra, hogy remélhetőleg lesz még alkalmatok együtt dolgozni

Egyes iparágakon meglehetősen szűk spektrumon mozog a lehetséges jelöltek száma, így mindenki találkozott szinte már mindenkivel a korábbi projektek kapcsán. Egy ilyen helyzetben különösen kellemetlen lehet visszautasítani egy ajánlatot: éppen ezért mindenképpen utalj rá, hogy a jövőben remélhetőleg dolgoztok még együtt valamilyen formában.

Ha ez nem tartozik a reális, legalábbis opcionális lehetőségek sorába, akkor utalj arra, hogy a jövő havi szakmai konferencián bizonyára összefuttok majd, és megihattok egy kávét, ha lesz rá idő. Más esetben kívánd a legjobbakat a jövőre nézve: ezzel az apró gesztussal érzékelteted, hogy haragról szó nincs az elutasítás mögött, egyszerűen csak más céljaid vannak jelenleg.

4. Komolyabb ajánlat esetén e-mailben köszönd meg a csapatnak a megkeresést

Míg a telefonbeszélgetést egyetlen döntéshozóval folytattad, a levél az interjún részt vevő teljes csapatnak szólhat. Utalhatsz a telefonbeszélgetésre („ahogyan azt már XY úrnak telefonon is elmondtam”), a lényeg, hogy a levelet beszélgetés előzze meg.

Az udvarias megszólítást követően köszönd meg a lehetőséget, majd két egyszerű mondatban fejtsd ki, miért nem vállalod a munkát. Tényszerű és korrekt legyél, ne írj kisregényt, és ne eressz el rossz vicceket. A végén kívánd a legjobbakat a csapatnak, remélve, hogy lesz még alkalom közös munkára a jövőben.

A célod az, hogy ne égess fel minden hidat maga mögött, hiszen később testhezállóbb ajánlattal is megkereshetnek, most, hogy tudják, mi mindenre vagy képes.

 

Forrás: HR Portal